צוואות וירושות

אדם אשר הולך לעולמו, מותיר אחריו נכסים, רכוש וזכויות, המהווים את העזבון שלו. לכל אדם יש את הזכות לקבוע בחייו, מה ייעשה בעזבונו, מי יהיו  היורשים שלו ואת אופן החלוקה של העיזבון, בהתאם לרצונו, באמצעות צוואה. אדם רשאי לצוות את רכושו לכל אדם שיבחר, מתוך רצון חופשי וללא כפיה, ובלבד שהצוואה עומדת בדרישות הפורמליות שבחוק.

במידה ואדם ערך מספר צוואות בחייו, הצוואה האחרונה בזמן היא אשר בתוקף

מי רשאי לערוך צוואה

כל אדם שאינו קטין, אינו פסול דין ומבין את המשמעות של המסמך, רשאי לערוך, רק באופן אישי ועבור עצמו, צוואה.

צוואות וירושות

מה ניתן לכלול בצוואה

צוואה יכולה לכלול הוראות ביחס לכל סוג רכוש וזכויות שיש לאדם המצווה בחייו. כך למשל, ניתן להתייחס לכספים, לזכויות במקרקעין, זכויות לבמיטלטלין, למניות, לאופציות וכו׳.

על מנת שצוואה תהא תקפה, כמפורט להלן, יש לערוך אותה בהתאם לדרישות הפורמליות בחוק ואולם מלבד זאת, צוואה אינה מוגבלת באופן ניסוחה ולכן ניתן לכלול בה, אך אין זה הכרח, הוראות מפורטות ותנאים ספציפיים לחלוקת העזבון ולאופן ביצועה

מדוע חשוב לערוך צוואה

עריכת צוואה חשובה בשני היבטים משמעותיים: האחד, מניעת סכסוכים ומחלוקות בין היורשים והקרובים של המנוח, סביב רכוש, כספים וזכויות. השני, ליתן ביטוי לרצון החופשי והאמיתי של האדם.

כידוע, אין אדם יודע יום פקודתו. לכן אנו ממליצים לכל אדם שאינו קטין, לערוך צוואה. בנוסף, יש מקרים בהם יש חשיבות מיוחדת לעריכת צוואה, על מנת שלא יחול ההסדר של ירושה על פי דין  הקבוע כברירת מחדל בחוק הירושה לגבי מי שלא ערך צוואה.

כך למשל במידה וההורים מצויים בהליכי גירושין, אזי אם אחד מבני הזוג הולך לעולמו לפני הגירושין , בן הזוג השני הוא היורש החוקי של מחצית מרכושו (כשהילדים יורשים את המחצית השנייה) . במקרה של בני זוג ידועים בציבור – העדר צוואה עלול להוליד מאבקים משפטיים ארוכים ויקרים בין ילדי המנוח לבת זוגו. כך גם במקרה של ילדים מנישואין פרק ב׳ או מורכבות במארג היחסים המשפחתי או הכלכלי.

מהן הדרכים לערוך צוואה

על מנת להבטיח כי הצוואה תשקף את רצונו האמיתי של אדם, קובע חוק הירושה מנגנונים לאופן עריכת הצוואה, והקפדה עליהם היא קריטית לתקפות הצוואה. אלו הן הדרכים לעריכת צוואה:

 

צוואה בעדים – על פי רוב, זוהי הדרך שבה נערכים מרבית הצוואות והיא משמשת עדות לשיקוף רצונו החופשי של המצווה ולהבנתו את המסמך. עריכת צוואה בעדים צריכה להיערך בנוכחות המצווה ושני עדים שאינם קטינים או פסולי דין, להיות בכתב (דפוס או כתב יד), להיחתם בידי המצווה ובידי שני העדים, ולשאת תאריך ברור.

 

צוואה בכתב יד – אדם רשאי לערוך צוואה שכולה בכתב ידו, עם ציון תאריך ובחתימתו. צוואה זו תקפה גם אם נערכה כשהיה המצווה לבדו, ואולם היא אינה חפה מקשיים. סוג צוואה כזה חשוף להתנגדויות וכרוך בדרישות הוכחה לעובדה כי אמנם מדובר בכתב ידו של המוריש, וכי היא אמנם משקפת את רצונו החופשי וכי לא היה נתון ללחץ או כפיה מצד אדם אחר בעת עריכת הצוואה.שלא לדבר על כך שבדרך כלל לצוואה בעל פה יש עותק אחד שעלול ללכת לאיבוד או להיות מושמד ע"י בן משפחה שאינו מרוצה מתוכנה.

 

אנו ממליצים, במידה ועורכים צוואה בכתב יד, לנקוט בצעד נוסף לחיזוק ההוכחה לעריכתה כדין, אשר יכול להיות אחד מאלה: להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה , , לתעד בצילום וידאו את עריכתה.

 

צוואה בעל פה – אדם רשאי להורות בעל פה את רצונו ביחס לעזבונו. צוואה בעל פה תהא תקפה בהתקיים מספר תנאים:

 

  1. מצווה השוכב על ערש דווי רשאי לצוות בעל-פה בפני שני עדים השומעים אותו.
  2. העדים יערכו זכרון דברים הכולל את דברי המצווה, בציון היום והנסיבות לעשיית הצוואה, זכרון הדברים ייחתם על ידם ויופקד אצל הרשם לענייני ירושה בהקדם האפשרי.
  3. צוואה בעל-פה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים.

 

צוואה בפני רשות – אדם רשאי לערוך את צוואתו בפני רשות, באחת מהדרכים שלהלן:

 

  1. בעל פה בפני שופט, רשם בית משפט, רשם לענייני ירושה, חבר של בית דין דתי.
  2. הגשת צוואה בכתב (דפוס או כתב יד) על ידי המצווה לשופט, רשם או חבר בית דין דתי.
  3. באחת מהדרכים הנקובות לעיל, בפני נוטריון.

 

הרשות תקריא את המסמך בשפת המצווה ותחתום עליו, והמסמך מהווה ראיה לכאורה שהמצווה אמנם ערך את המסמך בעצמו ובתאריך הנקוב בו.

מה המצב המשפטי בהעדר צוואה

במידה ואדם הלך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה תקפה, יחול ההסדר הקבוע בחוק הירושה ועזבונו יחולק על פי החוק. הווה אומר, בני הזוג של המוריש, ילדיו וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם והורי הוריו וצאצאיהם.
לעיתים אופן חלוקה זה אינו תואם את רצון המוריש ולכן קיימת חשיבות עליונה לעריכת צוואה תקפה שתשקף את מאוויו של אדם ובחירתו האישית ביחס לרכושו.

התנגדות לצוואה

ברגע שמוגשת בקשה לצו קיום צוואה, מתפרסמת בעיתונות הודעה, על מנת שכל אדם שמעוניין בכך יוכל להגיש התנגדות לצוואה בתוך 14 יום ממועד הפרסום. אלו הם התנאים להגשת ההתנגדות:

 

  1. המנוח ערך צוואה מאוחרת מזו שהוגשה עבורה הבקשה לצו קיום צוואה.
  2. הצוואה לא משקפת את רצונו האמיתי של המנוח או שיש בה פגמים.
  3. הצוואה נערכה כאשר המצווה לא היה כשיר רפואית לערוך צוואה.
  4. הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, לחץ, איום או אונס.
  5. אחד היורשים (הזוכים) שמופיעים בצוואה, השתתף בעשייתה או היה עד בזמן שהיא נחתמה.

 

במידה והוגשה התנגדות, הדיון בה עובר לבית המשפט לענייני משפחה.

 

על מנת לוודא כי הצוואה אמנם משקפת את רצונו החופשי של המצווה, כי היא בתוקף וכדי להקטין את הסיכון להגשת התנגדות ויצירת סכסוכים משפחתיים סביב חלוקת העזבון, חשוב שעריכת צוואה תיעשה בידי עורך דין צוואות וירושות מנוסה הבקיא בדין.

 

זקוקים לסיוע בעריכת צוואה? למשרדנו מעל 30 שנות ניסיון בדיני ירושה ובעריכת צוואות , והצוות המקצועי שלנו יעניק לכם את ההכוונה, הליווי והשירות המקצועי הטוב ביותר, על מנת שתערכו צוואה המשקפת באופן מדויק את רצונכם, באופן יעיל ורגיש, תוך שמירה על טובתכם והגנה על זכויותיכם.

 

לייעוץ וליווי משפטי בתחום צוואות וירושות, התנגדות לקיום צוואה וסכסוכי ירושה, צרו עמנו קשר ונשוב אליכם בהקדם.

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע”מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק נמצא בעמוד צרו קשר

דילוג לתוכן