הסכם ממון הוא חוזה משפטי הנחתם בין בני זוג, לפני שהם מתחתנים או במהלך נישואיהם. המטרה של הסכם הממון היא להסדיר את כל ענייני הרכוש של בני הזוג, במקרה שהם ירצו להיפרד.
למה צריך בכלל לעשות הסכם ממון?
לפי החוק בישראל בכל מקרה של גירושין, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית שווי הרכוש , הכספים והזכויות שהצטברו במהלך הנישואין. זאת, בלי קשר לסכום הראשוני או לנכסים שהגבר או האישה הביאו איתם לקשר והושגו עוד לפני הנישואין באופן עצמאי. מאחר ובאופן טבעי אנשים רבים מעוניינים להגן על הנכסים והכספים שלהם מלפני הנישואים ולא רוצים להתחלק בו במקרה של פרידה, רבים בוחרים לערוך הסכם ממון ולהגדיר חלוקת רכוש שתגן עליהם, בתרחיש בו הם יחליטו להיפרד. למשל, אם הכלה היא בעלת דירה משלה, יתכן שהיא תרצה לערוך הסכם ממון ולהכניס בתוכו סעיף המורה שהדירה תישאר שלה בלבד, במקרה של גירושין. הסכם ממון יכול גם לקבוע הסדרים לאו דווקא שיוויוניים לחלוקת הרכוש המשותף או הרכוש שיצטבר במהלך הנישואין.
מה כולל הסכם ממון?
הסכם ממון יכול להיות רחב ולעסוק במספר תחומים:
- חלוקת רכוש – איך יחולק הרכוש (הדירה, הרכבים ועוד) ואיך יחולקו חשבונות הבנק והנכסים הפיננסיים השונים – תוך החרגת נכסים כאלה ואחרים ששוויים לא יאוזן בין הצדדים.
- חלוקת חובות – זוגות רבים מתגרשים לפני שהם מסיימים לשלם את המשכנתא, או שיש להם חובות אחרים. במקרה כזה ניתן לעשות כמה דברים:
חלוקה שווה – אם בני הזוג מעוניינים להמשיך להחזיק בדירה שלהם (כדי לקבל דמי שכירות או שמי מהם ימשיך התגורר בה), כל אחד מהם אחראי על תשלום חצי מסכום המשכנתא החודשי.
מכירה של הדירה – ככל הנראה, זו הבחירה הפופולרית ביותר, שמאפשרת לשני בני הזוג להתקדם בחייהם ולפתוח דף נקי: הם מוכרים את הדירה, מסלקים את המשכנתא ומתחלקים בכסף שנותר.
מה חשוב לדעת על הסכם ,ממון ואילו סוגי הסכמים קיימים?
אחד הדברים שחשוב לדעת על הסכמי ממון , הוא שמדובר בהסכם משפטי מחייב, ולכן יהיה לכם קשה מאוד לשנות או לבטל אותו, אלא אם שני בני הזוג מסכימים לכך. כשאתם עורכים הסכם כזה, חשוב מאוד שתבינו על מה אתם מתחייבים, ומה ההשלכות של כל סעיף כרגע – אבל גם בעוד מספר שנים. מכאן החשיבות של ליווי על ידי עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום עריכת הסכמים כאלה.
סוגי הסכמי ממון:
- הסכם ממון לפני נישואין – הסכם הנערך לפני הנישואין, וקובע מה יקרה במידה והזוג יחליט להתגרש.
- הסכם ממון לאחר נישואין – הסכם שנערך אחרי הנישואין, במטרה לשנות את הסדרי החלוקה השיוויוניים הקבועים בחוק.
בנוסף קיימים הסכמי יחסי ממון בין ידועים בציבור, הסכם ממון בין בני זוג שמנהלים עסק משותף ביחד, והסכם ממון עבור בני זוג שיש להם נכסים במדינה אחרת.
מהו הסכם גירושין?
הסכם גירושין הוא חוזה משפטי שנחתם בין בני זוג נשואים שרוצים להתגרש. בהסכם בני הזוג מסכמים את כל ההבנות שהגיעו אליהן בנושאים מרכזיים – כלכליים, פיננסיים, מזונות / הסדרי השהות שלהם עם ילדיהם הקטינים, וכן הלאה. המטרה של ההסכם היא לסיים את הנישואים ברוח טובה של הסכמה הדדית בכל הנושאים שתמיד מעמידים קשיים ומתחים כמו חלוקת הרכוש או הסכמות לגבי הילדים (הסדרי שהות, חינוך, מגורים ועוד), כך שהתהליך עצמו יסתיים מהר, ולא ייגרר שנים בבתי משפט ויכלה את כספם וזמנם של בני הזוג.
מה חשוב לדעת על הסכם ממון וגירושין, ואילו סוגי הסכמים קיימים?
אחד הדברים שחשוב לדעת על הסכמי גירושין, הוא שמדובר בהסכם משפטי מחייב, ולכן יהיה לכם קשה מאוד לשנות או לבטל אותו, אלא אם שני בני הזוג יסכימו לכך. כשאתם עורכים הסכם כזה, שיש לו השלכה דרנטית על כל מה שצברתם בחייכם ועל ילדיכם הקטינים, חשוב מאוד שתבינו על מה אתם מתחייבים ומה ההשלכות של כל סעיף כרגע – אבל גם בעוד מספר שנים. מכאן שישנה חשיבות בכך שילווה אותכם בתהליך עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום עריכת הסכמים כאלה.
מתי צריך לערוך הסדרת הסכם גירושין?
בני זוג עורכים הסכם גירושין כשהם מעוניינים להתגרש בהסכמה ולא מעוניינים שבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יקבע עבורם הסדרי חלוקת רכוש או מזונות או הסדרי שהות עם ילדיהם ההסכם מאפשר להם להחליט בעצמם על כל ההסדרים שמתאימים להם, ובכך הם חוסכים לעצמם מריבות, תסכולים וגרירת ההליך המשפטי לתקופה ארוכה.
מה חשוב לכלול בהסכם גירושין?
הסכם גירושין צריך לכלול את כל ההסכמות שבני הזוג רוצים וצריכים לסגור ביניהם, לפני שהם מתגרשים באופן רשמי. למשל –
חלוקת הרכוש – מי יקבל את הדירה, האם היא תימכר לצד שלישי או שתמורתה תחולק בין בניהזוג , או שאחד מהם יקנה מהשני את חלקו או שאחד מבני הזוג יוותר על זכויותיו בדירה לטובת בן הזוג השני? איך יחולקו הרכבים, הכספים, הזכויות הסוציאליות והפנסיוניות, החסכונות וכיו"ב? הסכם גירושין מפרט לגבי הכל.
סוגיות הקשורות לילדים הקטינים – הסכם גירושין קובע מה יהיו הסהילדים המשותפים כולל פירוט ביקורים, שהות וכו'.
מזונות – גובה המזונות שצד א' משלם לצד ב', במידה ויש ילדים בגיל המתאים.
בנוסף לנושאים אלה, הסכם גירושין יכול לכלול גם סעיפים נוספים כמו תשלומים עתידיים, התייחסות לחובות קיימים ועוד.
מתי מומלץ לכתוב הסכמי ממון?
הסכם ממון הוא עניין של תחושה. יש אנשים שלא מעוניינים לעשות אותו למרות שיש להם הרבה מה להפסיד, ולעומתם אחרים שמגיעים עם מעט מאוד רכוש לנישואים, אך מתעקשים על הסכם ממון.
אם אתם עומדים להתחתן, כדאי להתייעץ עם עורך דין בעל ניסיון ולקבל את דעתו האם כדאי לכם לערוך הסכם ממון.