יפוי כוח מתמשך

אין אדם יודע מה יילד יום, ואם ומתי חלילה לא יוכל לקבל החלטות עבור עצמו, מפאת גיל או מחלה. הרבה אנשים לא יודעים שהחוק בישראל נותן להם כלי עוצמתי הקרוי יפוי כוח מתמשך, באמצעותו הם יכולים להבטיח שענייניהם ינוהלו על פי רצונם וכראות עיניהם.

מהו יפוי כוח מתמשך

יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי, במסגרתו נותן המייפה הנחיות ביחס למה יקרה, במידה וחלילה יאבד את היכולת לקבלת החלטות, מפאת גיל, מחלה, ירידה קוגנטיבית או כל סיבה אחרת. יפוי כוח מתמשך, מאפשר לאדם למנות מיופה כוח שיהיה אחראי לענייניו של המייפה, לגופו, לרכושו ולכל נושא שימצא לנכון להסדיר, למסגרת הזמן שבו יפעל יפוי הכוח ולמועד ותנאי פקיעתו.
כך למשל, יפוי כוח מתמשך יכול לכלול הנחיות מדויקות באשר: לטיפולים רפואיים שיזדקק להם המייפה, למקום המגורים שלו (בבית, או בדיור מוגן), לזהות המטפל, לעלויות הטיפול, לניהול הרכוש בכלל ועוד. כמו כן ניתן לקבוע כי יפוי הכוח ייכנס לתוקף במועד שבו מייפה הכוח לא יהיה מסוגל עוד להבין בנושא לשמו ניתן יפוי הכוח או בהתקיים תנאי מוגדר אחר, וכי יפקע לאחר פרק זמן מסוים.
עוד תועלת ליפוי כוח מתמשך היא האפשרות לקבוע כי במצב שבו יאבד המייפה את כשרותו המשפטית, ימונה מיפה הכוח גם כאפוטרופוס, דבר שימנע התדיינות משפטית ארוכה.

ייפוי כח מתמשך

מי יכול לערוך יפוי כוח מתמשך

כל אדם מגיל 18, תושב ישראל וכשיר משפטית, רשאי לערוך יפוי כוח מתמשך. חשוב שהמייפה יבין את משמעות המסמך, ואם קיימת מגבלה פיזית, ניתן לערוך התאמות במסמך באופן שיאפשר לו לחתום.
מיופה כוח רשאי להיות כל אדם מעל גיל 18, למעט בענייני רכוש, בהם קיימות מגבלות על מי שהוכרז מוגבל חמור או פושט רגל, למעט אם קיבל הפטר מלא.
החוק מחייב לערוך את המסמך אצל עו"ד יפוי כוח מתמשך, אשר הוסמך לעריכת מסמך כאמור. כמו כן מחייב החוק להפקיד את יפוי הכוח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי, לאחר עריכתו.

מה ההבדל בין יפוי כוח מתמשך לאפוטורופוס

ההבדלים העיקריים, הם דרך המינוי והפיקוח. מינוי אפוטרופוס וסיומו, נעשים על ידי בית המשפט, דבר שעלול לארוך זמן רב ופעילותו מפוקחת על ידי האפוטרופוס הכללי. ביפוי כוח מתמשך, המייפה בוחר את זהות הממונה כרצונו ואין פיקוח על פעולותיו, למעט בעסקאות מסוימות בעלות היקף משמעותי כגון עסקאות מקרקעין, המחייבות אישור בית המשפט.

איך מבטלים יפוי כוח מתמשך

ניתן לבטל יפוי כוח מתמשך, בהודעת המייפה או המיופה, למעט אם חלה הגבלה על ביטול ואז נדרש אישור בית משפט, וכן בנסיבות מסוימות בהן ניתן לפנות לבית משפט בבקשה לביטול. במצבים שונים, יפוי הכוח המתמשך פוקע מאליו כמו למשל, עם הודעת המיופה למייפה, עם סיום נישואי המייפה והמיופה, או אם חל שינוי במצבו של המיופה והוא אינו כשיר עוד למלא את תפקידו.

מהו מסמך הבעת רצון

הורה לקטין או אפוטרופוס לחסוי, רשאים לערוך מסמך הבעת רצון במסגרתו להביע את רצונם, מי יחליפם במידה ולא יוכלו עוד לשמש כאפוטרופוס, והנחיות באשר לאופן שבו תתקבלנה החלטות במקרה כאמור.
החשיבות בעריכת מסמך הבעת רצון טמונה בשקט הנפשי שהוא מקנה להורה ו/או לאפוטרופוס, בידיעה שאדם שהוא סומך עליו, ידאג לילד או לחסוי, באופן שבו הממנה מעוניין בו. מסמך הבעת רצון מונע סכסוכים בתוך המשפחה, מאבקים משפטיים מיותרים ויקרים, ומונע טלטלה בשגרת חיים של הילד או החסוי.
בית המשפט לענייני משפחה לאשר את מסמך הבעת הרצון ובמרבית המקרים הוא אמנם יכבד את רצון ההורה או האפוטרופוס, למעט במקרה שבו ההנחיה במסמך אינה לטובת הילד או החסוי או שהאפוטרופוס החלופי אינו מעוניין במינוי.

מי מוסמך לערוך מסמך הבעת רצון

החוק מאפשר לערוך מסמך הבעת רצון רק לעורך דין שעבר הכשרה אצל האפוטורופוס הכללי, והוסמך כעורך דין הבעת רצון.
לסיכום, החוק מעניק כלי חשוב והכרחי, יפוי כוח מתמשך, אשר בכוחו להבטיח כי אדם יוכל להמשיך לחיות על פי בחירותיו ורצונו החופשי, גם לאחר שיחדל חלילה לתפקד או לא יוכל לקבל החלטות מכל סיבה, כמו גיל או מחלה. מסיבה זו, לכל אדם שאינו קטין או פסול דין, מומלץ לערוך יפוי כוח מתמשך, אצל עורך דין יפוי כוח מתמשך, ולשקול במידת הצורך, אם הנו הורה או אפוטורופוס לחסוי, לערוך מסמך הבעת רצון אצל עו״ד שהוסמך לכך.
עו״ד דן מלכיאלי מוסמך מטעם משרד המשפטים והאפוטרופוס הכללי לערוך מסמך יפוי כוח מתמשך והבעת רצון. להתייעצות וקבלת פרטים נוספים, צרו קשר עמנו ונשוב אליכם בהקדם.

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע”מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק נמצא בעמוד צרו קשר

דילוג לתוכן